A máriatövis és a tesztoszteron

triptofán2A tesztoszteron számos jelentős funkciót lát el az emberi szervezetben. A férfiaknál és a nőknél a tesztoszteron szabályozza az izom- és a csontképződést, általános értelemben hozzájárul a vitalitáshoz és a nemi vágyhoz. Mint azonban minden hormonnak, a tesztoszteronnal is van néhány negatív mellékhatása. A máriatövis azonban segíthet csökkenteni a tesztoszteron mellékhatásait. A máriatövisnek ráadásul igen kevés ismert mellékhatása van, azonban fontos tudni, hogy esetenként okozhat allergiás reakciót, ezért érdemes konzultálni az orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk rendszeresen fogyasztani.

Tesztoszteron termelés

A nők esetében a petefészek és a mellékvese is előállít tesztoszteront bizonyos mennyiségben, míg a férfiaknál a herék felelősek a tesztoszteron termeléséért. Amellett, hogy ez a hormon alapvető szerepet játszik a férfi nemi szervek kialakulásáért az anyaméhben, a tesztoszteron segíti a pubertásba ért fiúk különféle változásait is, beleértve a pénisz méretének növekedését, az izomtömeg és a csontsűrűség átalakulását. A felnőtt férfiaknál a tesztoszteron pedig a spermiumok termelődését segíti elő.

Másodlagos hatások

A tesztoszteron egyik másodlagos hatása az akne kialakulása, állítja Phyllis A. Balch, hitelesített táplálkozási tanácsadó. A tesztoszteron serkenti a bőrt arra, hogy az több olajat termeljen, emellett növeli a bőr keratin termelődését is, ami fertőzött és elzárt szőrtüszőkhöz vezethet. A dihidrotesztoszteron, a tesztoszteron mellékterméke megvastagítja, megkeményíti a bőrt, ami tovább súlyosbíthatja a pattanások megjelenését. A szabad tesztoszteron magas koncentrációja a vérben növeli a prosztatarák kockázatát. Azonban a máriatövis képes ezeket a negatív hatásokat blokkolni.

a