Kölcsönhatások a máriatövissel

máriatövis52A máriatövis egy olyan gyógynövény, ami megvédi a májat a méreganyagoktól. Antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, így hozzájárul, hogy fokozza a májsejtek regenerálódó képességét. Gyakran együttesen lehet alkalmazni az acetaminofen hatóanyagú készítményekkel, hogy támogassuk a májfunkciókat. Bár a máriatövis védi a májat a kábítószer és egyéb toxinok okozta káros hatásoktól és segít csökkenteni a toxicitást, bizonyos gyógynövény- és gyógyszerkölcsönhatások e gyógynövény használata során is jelentkezhetnek, ezért érdemes óvatosan bánni a máriatövissel. Továbbá a máriatövis eseenként okozhat olyan enyhe mellékhatásokat is, mint a gyomorpanaszok és a hasmenés.

Hormonfüggő állapotok

Bár az áltlaános vélekedés szerint a máriatöfvis biztonságos gyógynövény, vannak ellenjavallatok a használatát illetően. A máriatövis átfogó felülvizsgálatát a Maryland Egyetem Orvosi Központja végezte el, akik elmondták, hogy a hormon típusú rákos megbetegedések során érdemes kerülni a máriatövist. Így tehát ez a gyógynövény nem alkalmazható a mellrák, a petefészekrák, a méhrák és a prosztatarák eseében. Egyéb hormonnal kapcsolatos problémák, amelyek során nem alkalmazható a máriatövis az az endometriózis és a méh mióma.

Transzplantációs és a HIV / AIDS gyógyszerek

A máriatövis alkalmazása ellenjavallt azokban az esetekben, amely során a transzplantált betegek immunszupresszív gyógyszereket szedtek, mint például ciklosporint és ProGrafot a megnövekedett hepaticus kezelésére. Bár a máriatövis népszerű a máj gyógyításában, az immunszupresszív gyógyszerekkel együtt alkalmazva veszélyes lehet, mivel a máriatövis csökkenti a hatóanyag biológiai hozzáférhetőségét és növelheti az esélyét arra, hogy a szervezet rosszul reagál ezekre a készítményekre. Ez másik vizsgálatból kiderült, hogy a máriatövis szintén növeli a HIV/AIDS gyógyszerek mellékhatásainak esélyét.

a