Máriatövises kölcsönhatások

máriatövis25A máriatövis egy növényi termék, amit széles körben használnak Európában és serte a világon. A máriatövis kivonatokat a növény magjaiból készítik el, mivel ez tartalmazza legnagyobb koncentrációban a fő hatóanyagot, az úgynvezett silymarint. A máriatövisről bebizonyították, hogy májvédő tulajdonságokkal bír, emellett gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása is bizonyított. Egy friss tanulmány szerint azonban a máriatövis jelentősen befolyásolhatja a mellrák ellenes gyógyszer, a raloxifene hatékonyságát is. De vegyük is sorra, hogy milyen kölcsönhatásokat idézhet elő ez a gyógynövény.

-Bizonyos tanulmányok azt mutatták, hogy a máriatövis befolyásolja a citokróm P450 enzimek működését. Egy farmakológiai vizsgálatban 9 egészséges alanynak adtak citokrómot, majd ezután naponta háromszor, 14 napon át máriatövist is kapott a csoport fele. Úgy találták, hogy a máriatövis nem volt hatással erre a készítményre, azonban más tanulmányok ellentmondó eredményre jutottak, ezért újabb vizsgálatokra van szükség, amellyel meg lehet határozni, hogy valóban hogyan is áll a dolog.

Összegzés: A máriatövis egy széles körben használt gyógynövény, amely úgy tűnik, hogy viszonylag alacsony kockázatát hordozza a gyógyszerkölcsönhatásoknak. Úgy tűnik, nem sok hatása van a legtöbb enzimre, bár egy kis hatása a CYP2C9 citrokrómra lehetséges. Hasonlóképpen tény, hogy a máriatövis nem befolyásolja a digoxin farmakokinetikáját nincs hatással a P-gp (ABCB1) enzimre sem.

a