Máriatövissel a tejelválasztásért

baby_3173961bA máriatövis egy olyan növény, amely már jelen van a nép gyógyászatban a középkor, sőt az ókor óta. A máriatövist sokszor felhasználták a máj- és epeproblémák kezelséére, vizelethajtóként, az étvágytalanság és emésztési zavarok kezelésére, illetve stimulánsként a szoptató anyák tejelválasztásának növeléséért. Eredetileg ez a gyógynövény a Földközi-tenger térségében növekedett, azonban ma már szerte a világon megtaláljuk.

Ne használjunk máriatövist a terhesség alatt, mivel ez a gyógynövény stimulálja a méhet, amelynek következtében potenciálisan kialakulhat a vetélés, illetve a koraszülés esélye is megnövekszik. Hasmenés, hányás és emésztési zavarok léphetnek fel, ha túl nagy mennyiségben használjuk a máriatövist. Kerüljük e gyógynövény használatát, ha fekély vagy más gyomorproblémák vannak jelen nálunk, mivel ez a gyógynövény fokozza a gyomorsav, az epe és a nyál termelését, így ronthatja a meglévő állapotokat.

A máriatövis része a Százszorszépek családjának, ahová a parlagfű, a margaréta és a napraforgó is tartozik. Ha allergiásak vagyunk ezekre a növényekre, akkor érdemes elkerülni a máriatövis használatát. A gyomorsav növelése miatt a máriatövis zavarhatja a savlekötők és a gyomorégés csökkentésére használt készítmények hatását is.

Következtetésképpen

A máriatövist gyakran használják a szoptatós anyák, akik szeretnék növelni az anyatejük mennyiségét. Leggyakrabban együttesen a görögszénával érdemes használni, mert így kifejezetten hatékonyan lehet támogatni a tejtermelést a szoptató nők esetében. Áltlaánosságban a gyógynövény biztonságosnak tűnik, de fontos, hogy mértékkel használjuk, mert egyelőre nem áll elegendő tanulmány a rendelkezésünkre, amelyek meghatároznák a máriatövis valódi hatékonyságát és biztonságát a szoptatás alatt.

a