Törődj a májaddal

maritövisLehet, hogy nem a legfontosabb szervedként tartod számon, de a máj bizony az egész legfontosabb és legszorgosebb létfontosságú szerv. Nagyon fontos ezért, hogy megőrizzük az egészségét, mert ez elengedhetetlen a teljes egészségi állapot fenntartásához.

A máj olyan alapvető funkciókért felelős, mint:

-vér megtisztítása

-a fertőzésekkel és a betegségekkel szembeni küzdelem

-a mérgek és a drogok (alkohol, kávé) semlegesítése

-a koleszterinszint kontroll alatt tartása

-az élelmiszerek lebontása, feldolgozása

-a fehérjék és a véralvadási faktorok szabályozása

-a vas szintjének kontrollálása

-az energiaszint biztosítása

A kiegészítők

A szelén egy kulcsfontosságú tápanyag, amely serkenti a glutation-peroxidáz termelődését, ami egy fontos antioxidáns, mely hatékonyan képes felvenni a harcot a szabad gyökökkel. A májcirózisos betegeknek is szoktak szelén kiegészítőket adni, mivel az orvosok azt tapasztalják, hogy így jelentős javulás élhető el a máj működését tekintve.

A glutamin a másik kulcsfontosságú tápanyag, amely fokozza a glutation-peroxidáz termelődését. Tanulmányok kimutatták, hogy a májműtét után a glutaminnak köszönhetően figyelemreméltó a májsejtek újbóli növekedése és regenerálódása.

A liponsav elismerten az egyik leghatékonybb kezelési módja a gombamérgezéseknek. Olyan savak vannak benne, amelyek védenek a szabad gyököktól, illetve a különféle károsodásoktól. Ezendelül a benne található hatóanyag a nehézfémekhez is jól kötődik, így azt képes a véráramon keresztül kiüríteni a szervezetből.

a